Snitta bröd

Varför snitta brödet?

Ett rätt jäst bröd lyfter och blir högre vid gräddning. Genom att snitta brödet lyfter det ännu bättre och sprickan hamnar kontrollerat där du vill ha den, annars spricker ofta brödet där ytan är som svagast. Dessutom undviker du risken att få ett platt bröd. Ett annat skäl till att snitta brödet är att det ska få ett vackert mönster, där bara din fantasi sätter gränser för utformningen..

Snitsiga tips

Det krävs lite övning att få till bra snitt. Här följer några tips för att lyckas:

  • Degen – Degens konsistens har en stor betydelse för hur snittningen blir. En deg med lägre hydrering (mindre vätska) är fastare och lättare att snitta än en deg med hög hydrering. Prova dig fram med olika hydrering.
  • Forma hårt – Lär dig forma degen tajt så att du får en bra ytspänning.
  • Kall deg – En kall deg som kommer direkt från kylskåpet är lättare att snitta och reser sig mer i den varma ugnen, eftersom den kall gasen i brödet (koldioxiden som bildats under jäsningen) expanderar av värmen.
  • Snittkniv – en kniv med vasst blad är viktigt. Torka av den efter varje bak, så håller bladet längre. För små avancerade snitt passar en mindre kniv bättre, se vårt utbud av knivar här
  • Snittdjup – ett djupare snitt ger en bredare spricka. Prova dig fram.
  • Ånga – Genom att tillsätta ånga i ugnen blir brödets yta mjuk och kan expandera lättare. Vissa ugnar har ångfunktion, men det går lika bra att lägga vatten eller is i en ugnspanna på botten av ugnen.
  • Grädda i gryta – brödet får en bra skjuts av värmen i en gryta och lyfter bra. Det går att grädda både i gjutjärnsgryta eller lergryta som blötlagts innan.
  • Baka mycket – prova samma recept flera gånger och ändra parametrar så som jästid, mängden vätska, snittdjup, m.m. tills du märker vad som funkar bäst.

Mönster

Det finns oändligt många sätt att snitta bröd på. Prova dig fram och låt dig förvånas och häpnas över slutresultatet.