Till vad används en jäskorg?​

En jäskorg används för att ge brödet stöd vid jäsning för att få ett högre, luftigare bröd med vacker och naturlig form. Korgen används endast under själva jäsningen. Innan gräddning stjälps sedan brödet upp på ett förvärmt bakstål/baksten/bakplåt eller bakas av i förvärmd gryta.

Storleksguide

En vanligt förkommande fråga är vilken storlek på korg man ska köpa. Storleken beror givetvis på hur stora bröd du vill baka. Vissa föredrar baka mindre bröd men ofta, medan andra föredrar att baka stora bröd mer sällan.

Om du redan har en jäskorg hemma, kan du mäta den som referens och se hur relativt mycket större eller mindre korg som är lämplig.

Vi har för enkelhetens skull valt att ange yttermått för våra klassiska jäskorgar.

Tabellen nedan visar ungefärlig degvikt som passar olika jäskorgar och kan användas som riktlinje, men det kan variera något beroende vilken typ av bröd du bakar. Notera att angiven vikt avser brödets totala vikt, det vill säga surdegsgrund + mjöl + degvätska.

Avlång korg Rund korg
21 cm: 500-750 g
25 cm: 750-950 g
28 cm: 950-1100 g
30 cm: 1100-1250 g
20 cm: 500-750 g
22 cm: 750-1000 g
25 cm: 950-1500 g

Skötselguide

En jäskorg är tillverkad av naturmaterial och behöver lite underhåll för att hålla länge. Här sammanfattar vi hur du tar hand om din korg före, under och efter du bakar.

Med jäskorgsöverdrag 

  • Använder du jäskorgsöverdrag eller bakduk kan du använda din korg direkt.
  • Mjöla överdraget/duken rikligt innan du lägger i ditt bröd så det inte fastnar. Gärna med rismjöl om du har.
  • Efteråt, borsta ur mjöl och eventuella degrester försiktigt med borste. Låt korgen torka ordentlig innan den staplas eller ställs undan, annars finns risk att den möglar och förstörs.
  • Vid behov kan överdraget att tvättas i tvättmaskin på låg temperatur.

Utan jäskorgsöverdrag

  • Det går att använda jäskorgar utan överdrag eller bakduk, vilket ger brödet ett ”randigt” mönster. Spraya neutral matolja före första användningen.
  • Mjöla korgen rikligt innan du lägger i brödet. Gärna med rismjöl. 
  • Efter användning borstas korgarna rena försiktigt med borste. Om deg har fastnat kan korgen frysas, då lossnar degresterna enklare.
  • Vid behov efter lång användning kan jäskorgen tvättas ur med vatten. Därefter torkas de i varm ugn (ca 120 grader). Olja in lätt igen.